Guvernul britanic va pune in aplicare reglemantari mai stricte referitoare la prevenirea spalarii banilor

169

Guvernul britanic va pune in aplicare reglemantari mai stricte referitoare la prevenirea spalarii banilor

Guvernul britanic si trezoreria vor pune in aplicare reglementari mai stricte privind Bitcoin si politicile impotriva spalarii banilor (AML) pentru a preveni finantarea terorismului prin intermediul criptocurrency.

Un purtator de cuvant al Trezoreriei Regatului Unit a declarat:

“Avem reguli clare privind impozitele pentru persoanele care folosesc criptocuritate si, ca toate regulile fiscale, acestea sunt tinute sub control. De asemenea, intentionam sa actualizam reglementarile pentru a aduce platformele virtuale de schimb valutar in combaterea spalarii banilor si a reglementarii finantarii terorismului”.

In prezent, piata europeana reprezinta mai putin de 8% din totalul tranzactiilor globale Bitcoin. Avand in vedere ca piata britanica Bitcoin reprezinta doar o mica parte din volumul zilnic de tranzactionare al pietei europene, impactul pe care guvernul britanic il are asupra pietei globale Bitcoin este minim.

Evaluarea de piata a companiei Bitcoin a depașit recent suma totala de lire sterline in circulatie, precum si plafonul de piata. Prin urmare, este evident ca piata globala Bitcoin nu are nevoie de autorizarea sau aprobarea din partea guvernului britanic. Pentru a spune pur si simplu, guvernul britanic nu poate reprimarea unei monede care este mai mare si mai valoroasa decat moneda proprie, lira sterlina.

Mai mult, reglementarea excesiva cu privire la Bitcoin va forta investitorii si intreprinderile de pe piata reglementata britanica Bitcoin pe pietele nereglementate, care vor afecta negativ guvernul britanic pe termen lung. Deplasarea fondurilor de pe o piața reglementata catre o piata nereglementata va face mai dificila guvernul britanic sa supravegheze tranzactiile Bitcoin.

Metoda cea mai viabila si practica de a reglementa Bitcoin este implementarea unor politici mai stricte de cunoastere a clientilor (KYC) si AML pe schimburile existente de criptocurenta. La fel ca Japonia, guvernul britanic ar putea explora, de asemenea, posibilitatea introducerii unui program national de licente de schimb de criptograme pentru a oferi statutul juridic schimburilor.

Daca guvernul britanic nu urmeaza foaia de parcurs a altor economii de varf, cum ar fi SUA, Japonia si Coreea de Sud in regulamentul Bitcoin, prin punerea in aplicare a unor politici stricte KYC si AML, atunci prioritatea guvernului nu este aceea de a impiedica finantarea terorismului folosind Bitcoin.

Desi Marea Britanie a fost recunoscuta ca hub fintech al Europei, majoritatea companiilor fintech s-au mutat din Marea Britanie pe fondul dubiilor fata de Brexit. Spre deosebire de alte regiuni din Europa, cum ar fi Germania, Regatul Unit are reglementari mai stricte si politici nepractice pentru furnizorii de servicii fintech.

In consecinta, nu exista furnizori majori de servicii de criptocurenta sau schimburi pe piața britanica Bitcoin. Multe dintre platformele de tranzacționare de tip criptocurrency care opereaza in Europa, cum ar fi Kraken, se afla in alte regiuni, cum ar fi SUA. De exemplu, Kraken, care prelucreaza majoritatea volumelor de tranzactionare din Europa, are sediul in Berlin, Germania, San Francisco, SUA si Tokyo, Japonia.

Deja, blocurile britanice si industria Bitcoin se lupta din cauza lipsei de dezvoltatori, talente si companii. Regulile excesive vor restrange doar piata locala, daunand viitorului pe termen lung sectorului criptocurrency al Regatului Unit.