Europol si Interpol inaspresc masurile impotriva spalarii banilor de la BTC

1853

Europol si Interpol inaspresc masurile impotriva spalarii banilor de la BTC

Timp de doua zile au lucrat la acest caz, la care au participat peste saizeci de anchetatori financiari din Basel, Elvetia, a vazut ca Europol si Interpol au convenit asupra unei serii de masuri menite sa intensifice eforturile de combatere a utilizarii criptocuritatilor pentru spalarea banilor si finantarea terorismului. Evenimentul a vazut participarea a peste 60 de anchetatori financiari internationali.

Investitorii financiari discuta regulamentele privind criptocuritatea

Atelierul recent a fost gazduit de Institutul de guvernare al Basel si organizat in parteneriat cu Europol si Interpol. Evenimentul a vazut participarea a peste 60 de “anchetatori financiari din spitale de spalare a banilor, criminalitate informatica si unitati de informatii financiare din 32 de tari diferite”, in plus fata de “reprezentanti ai sectorului privat relevant”.
Atelierul a incheiat acorduri intre institutiile participante, menite sa reduca “utilizarea abuziva a criptocuritatilor de catre infractori si finantatori ai terorismului pentru spalarea banilor si sprijinirea altor activitati criminale”. În mod specific, masurile convenite includ:

– O crestere a “schimbului de informatii in domeniul spalarii banilor si monedelor digitale prin utilizarea unor canale precum Europol, Interpol, Egmont Group si FIU.net”.
– Reglementarea “schimbatorilor de valuta digitala si a furnizorilor de portofele in cadrul legislatiei actuale privind combaterea spalarii banilor si a finantarii combaterii terorismului”
– Acorduri privind “definirea clara a conceptelor, cum ar fi criptocuritatile, schimbatorul valutar digital, furnizorul de portofel si mixerul pentru a fi incluse in cadrul juridic al UE”.

Europol revendica criptocuritatile din ce in ce mai utilizate pentru a “finanta activitatile criminale, inclusiv terorismul”
În declaratia emisa in urma evenimentului, Europol a sustinut ca adoptarea criptocuritatilor in scopuri criminale, inclusiv finantarea terorismului, creste. Pentru a combate amenintarea presupusa a creste, Europol a anuntat ca va “continua sa coordoneze in toate statele membre ale UE si in afara lor, intr-o incercare de a raspunde in mod eficient la aceasta amenintare in crestere”.
Afirmatiile pretinse de Europol vin la doar câteva saptamâni dupa prezentarea unui proiect de lege de catre reprezentantul Republican al Camerei Ted Budd din Carolina de Nord la 10 ianuarie, propunând crearea unei noi grupuri de lucru insarcinate cu cercetarea si dezvoltarea politicii de combatere a finantarii terorismului prin utilizarea criptocuritatelor.

Preocuparile teroriste sunt exagerate

Preocuparile crescute legate de utilizarea monedelor virtuale de catre grupurile teroriste pare sa fi fost declansate de raportul recent al Fundatiei pentru Apararea Democratiilor care sustine ca au identificat patru cazuri in care grupurile asociate cu teroristii au solicitat donatii sub forma bitcoin – care au avut loc mai mult de un an de la ultima instanta a unor astfel de identificate de think-tank.
Autorul raportului, Yaya Fanusie, a atribuit grupurilor teroriste care solicita donatii in criptocurrency la cresterea recenta a “atentiei acordate” bataliei “in mass-media, argumentând ca astfel de” a dus probabil la anumite grupuri care arunca o privire asupra tehnologiei , A adaugat domnul Fanusie, “În general, aceste campanii nu au fost foarte reusite, in cea mai mare parte”.
Cercetarea publicata recent de Elliptic a indicat, de asemenea, o reducere cu peste 40% a procentajului tuturor tranzactiilor de tip bitcoin asociate activitatilor criminale incepând din 2013 – estimând ca transferurile legate de activitati ilicite cuprind doar 0,61% din totalul tranzactiilor. În octombrie 2017, o comisie de raport a guvernului britanic a concluzionat in mod similar ca monedele virtuale prezinta un “risc scazut” de finantare a terorismului, care este “putin probabil” sa creasca in urmatorii cinci ani.