Dependeta de Bitcoin

3699

Dependeta de bitcoin

Dependenta de Bitcoin

Coltul celor experimentati in ecosistemul criptomonedelor admit ca exista ceva asemanator dependentelor. Aceasta linie fina dintre obsesie si exuberanta irationala este probabil cea mai bine exemplificata in fluxurile salbatice de preturi, cumpararea si vânzarea furioasa. Cel putin un judet istoric din Scotia, Peeblesshire (Siorrachd nam Pùballan), crede ca a identificat dependentii de tip bitcoin si incepe sa-i trateze in acelasi mod ca si cei cu atractii similare cu jocurile de noroc.

Problema dependentilor de Bitcoin este o problema serioasa in Scotia

Bitcoin SCOTIA

            Dependentii de criptomonede ar putea face mai rau, si asta e sigur: Spitalul Craig din Scotia ce se ocupa cu  tratamentul al dependentei are un campus bucolic, intins, aparent conceput pentru a induce calm si reflectie. Este, de asemenea, un fel de casa, conform presei regionale: un program concentrat care se ocupa cu un fenomen in crestere, dependenta de criptomonede.

Coodornatorul de scriere creative al spitalului si terapeutul celor dependenti de jocuri de noroc, Christopher Burn, explica modul in care “riscurile ridicate si fluctuatia pietei criptomonedelor apeleaza la jucatorul cu probleme. Ofera emotie si o evadare din realitate. Bitcoin, de exemplu, a fost puternic tranzactionat si s-au facut câstiguri si pierderi imense. E o situatie clasica cu bule. “


Dl. Burn poate fi iertat momentan pentru depasirea limitei referitoare la specularile sale financiare; o presupunere buna este ca nimeni nu il cauta pentru analiza economica. Dar restul acestui punct poate fi valabil in sensul unor anecdote populare. Cand oare in calatoria de la oameni obisnuiti, pâna la canadianul de  21 de ani care traieste intr-o masina pentru a economisi bani pentru a cumpara criptomonede mai putin cunoscute … este o dependenta? Ce se intâmpla daca exemplul nu implica un tip singur; in schimb,  o familie de cinci persoane, cu trei copii, parinti in vârsta de 30 de ani, care si-au vândut casa in speranta ca vor calca pretul BTC-ului care va creste apoi? Sunt aceste exemple de dependenta sau sunt pur si simplu pionieri care nu stiu ce ne-au facut ceilalti?

Este criptodependenta deghizata oare in dependenta pentru jocuri de noroc?

Tony Marini, terapeutul de la fata locului, si totodata acea persoana care s-a luptat cu el insusi, cu dependentele de cocaina si jocurile de noroc, conform: “Dupa ce am trecut prin ea, experienta mea de dependenta imi da intelepciune si empatie fata de altii care au aceeasi problema. Vad tranzactiile de tip criptocurente ca o modalitate prin care oamenii scapa de ei insisi, intr-o alta lume, pentru ca nu le place cea  in care se afla acum. Prima etapa a tratamentului este de a se alatura altor dependenti in terapia de grup si de a-si impartasi povestile vietii. Acest lucru ii ajuta sa se identifice intre ei si sa-si dea seama ca nu sunt singuri “.

Un cuvânt recurent, “evadare”, patrunde in ambele explicatii, care totusi este neclar in sensul unei definitii solide. Cu toate acestea, se pare ca, domeniul criptocurentelor ocupa un spatiu prea mare (?) intr-o minte a unei persoane, pâna la un punct in care ei ignora viata reala, in curs de desfasurare  in jurul lor, ar putea avea o problema. Din moment ce pietele speculative adesea dau dovada de avere câstigate si pierdute, si câstigate si pierdute din nou, trebuie sa existe proprietati ale comportamentului problematic similar cu dependentele de jocuri de noroc (care au fost bine documentate).

Experimentat in tratarea dependentelor, cum ar fi problemele traditionale legate de alcool si droguri, Spitalul Castle Craig a inceput sa abordeze serios dependentele care implica criptomonedele. intr-adevar, ei folosesc tehnici in cursul elaborat de metodele de dependenta de jocuri de noroc cu succes. Desi mai mult de zece milioane de oameni din intreaga lume spun ca tranzactioneaza si dispun de criptocurente, nu exista numere ferme sau procente in ceea ce priveste numarul de persoane cu simptome de dependenta.