Banca centrala SA vine cu un nou nickname pentru criptomonede – “cyber tokens” (cyber-jetoane).

3767

Banca centrala SA vine cu un nou nickname pentru criptomonede – “cyber tokens” (cyber-jetoane).

cyber tokens

Criptomonedele nu indeplinesc cerintele banilor, in conformitate cu Banca de Rezerva din Africa de Sud care a decis sa le numeasca folosind un nume diferit.  Este una care nu implica nici monede, nici criptografie. „ Preferam sa folosim cuvantul cyber-monede” a declarat un oficial al Bancii Centrale din Pretoria, adaugand astfel o alta intrare intr-o lunga lista de substitute favorizata de autoritatile financiare in perioada initiala.

Cyber-monede dar de ce?

Este neobisnuit ca oficialii din intreaga lume sa se abtina de la rostirea acestui cuvant. Pentru multe dintre ele, „criptomonede”, probabil suna ca fiind un semn rau. Bancherii centrali sunt cei mai rai –„cripto” este deobicei un „nu-nu” in vocabularul lor financiar. Dar raspangirea criptocurentelor a fortat politicienii si expertii guvernamentali sa demonstreze o inventivitate lingivstica. Multi vorbesc acum tot mai des despre ele cu sinonime inventate. Lista termenilor generici este in crestere datoram aceasta ultimei intrari in Banca de Rezerva din Africa de Sud.

„Nu folosim termenul criptomonede deoarece nu indeplineste cerintele banilor in sensul economic al mijloacelor de schimb stabile, o unitate de masura si o unitate stabila de valoare”, a declarat guvernatorul bancii centrale, Francois Groepe reporterilor in Pretoria in aceasta saptamana. „Preferam sa folosim cuvantul cyber-monede”, a adaugat el citat de Bloomberg.

Popularitatea criptomonedelor a crescut exponential in intreaga lume, iar Africa de Sud nu face exceptie. Autoritatile reglementare din tara, precum multi dintre colegii lor din strainatate gasesc dificil a tine pasul cu ritmul cripto-progresului. SARB a infiintat recent o unitate speciala insarcinata cu revizuirea pozitiei cu privire la „criptomonedele private”. Scopul principal este este de a pregati un cadru politic care sa puna bazele viitorului regim de reglementare pentru a guverna  sectorul fintech.

Ca parte a discutiilor privind viitoarele reglementari privind cripomonedele, au fost propuse de catre expertii juridici care lucreaza cu industria o abordare de autoreglementare. Daca echipa SARB va lua in considereare aceste apeluri probabil vor fi ascultate. Pana in prezent, autoritatile din tara au discutat, in cea mai mare parte, despre criptomonede in contextul impozitarii. In luna aprilie, Serviciul de venituri din Africa de Sud a anuntat ca asteapta ca toate castigurile din criptomonede sa fie raportate de contribuabili. Evident, faptul ca „cyber-monedele” nu sunt considerate valute nu reprezinta un obstacol in calea colectarii impozitelor pe tranzactiile lor.

O lunga lista de prescurtari

Oficialii guvernamentali si bancherii centrali inventeaza porecle si prescurtari pentru criptomonede, probabil pentru ca se tem ca folosirea termenului originar ar constitui o recunoastere nedorita a banilor digitali descentralizati. In acelasi timp, acestia par sa nu tina cont de faptul ca impozitarea este o recunoastere atat a existentei, cat si a caracteristicilor lor ca mijloc de schimb, unitate de cont si stocare de valoare. Cu toate acestea, lista lunga de sinonime continua sa creasca.